
INTERNAL REVENUE SERVICE Index Number:
0213.05-00     

April 10, 2000

Number: INFO 2000-0032
Release Date: 6/30/2000

The Honorable Paul S. Sarbanes
United States Senate
Washington, D.C.  20510

Dear Senator Sarbanes:

This letter is in response to your inquiry dated March 6, 2000, on behalf of your
constituent,  believes that the cost of a wireless
telephone should be allowed as a medical expense deduction for a deaf person.

Section 213(a) of the Internal Revenue Code allows a deduction for expenses paid
during the taxable year, not compensated for by insurance or otherwise, for medical
care of the taxpayer, the taxpayer’s spouse, and dependents, to the extent the
expenses exceed 7.5 percent of adjusted gross income.  The term "medical care"
includes amounts paid for the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of
disease, or for the purpose of affecting any structure or function of the body, under
§ 213(d)(1)(A).

The Internal Revenue Service has no published position on the deductibility of the cost
of a telephone as a medical expense.  As your constituent points out, Rev. Rul. 
71-48, 1971-1 C.B. 99, allows a deduction for specialized equipment that enables a
deaf taxpayer to communicate effectively over a regular telephone by means of
converted teletype signals.  The specialized equipment was purchased primarily to
mitigate the condition of deafness, thereby satisfying the requirements of § 213.  
No deduction was allowed by the revenue ruling for the cost of the telephone itself.

I hope this information is helpful.  Please call John T. Sapienza, Jr., Identification
Number 50-6383, at (202) 622-4920 if you have any questions. 

Sincerely,

Deputy Assistant Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By                                                                
Robert A. Berkovsky
Chief, Branch 2


