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The Honorable Doc Hastings
U.S. House of Representatives
Washington, D.C. 20515

Dear Mr. Hastings:

This letter is in response to your inquiry dated March 15, 2001, on behalf of your
constituent who asked whether the cost of cosmetic surgery is a deductible medical
expense.

Section 213(a) of the Internal Revenue Code allows a deduction for expenses paid
during the taxable year, not compensated by insurance or otherwise, for medical care of
the taxpayer, a spouse, or a dependent, to the extent that those expenses exceed 7.5
percent of the taxpayer’s adjusted gross income. Section 213(d)(1)(A) defines medical
care to include amounts paid for the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or
prevention of disease, or for the purpose of affecting any structure or function of the
body.

Section 213(d)(9)(A) provides that the term “medical care” does not include cosmetic
surgery or other similar procedures, unless the surgery or procedure is necessary to
ameliorate a deformity arising from, or directly related to, a congenital abnormality, a
personal injury resulting from an accident or trauma, or a disfiguring disease. Section
213(d)(9)(B) defines cosmetic surgery as any procedure that is directed at improving
the patient’s appearance and does not meaningfully promote the proper function of the
body or prevent or treat illness or disease. The provision disallowing a medical care
deduction for the expenses of cosmetic surgery was added to § 213 in 1990.



| hope this information is helpful. Please call Sean M. Dwyer, Identification Number 50-
19510, at (202) 622-4920, if you have any questions.

Sincerely,

Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting)

By:
Robert A. Berkovsky
Chief, Branch 2




