! /
* b}
N '
) ' Q
)

DEPARTMENT OF THE TREASURY |
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

OFFCE OF AUG |7 1999

CHIEF COUNSEL

CC:INTL:BriVJRajan
CAU-N-106523-99

MEMORANDUM FOR ASSISTANT COMMISSIONER (INTERNATIONAL)
Attn: Ms. DeGrosky OP:IN::T:3

FROM: Michael Danilack "’9
Associate Chief Counsel (International)

SUBJECT: RRA Section 3417 Interpretations

This resporids to your memorandum dated March 22, 1999 requesting our views on
| the extent to which the third-party notice requirements in I.R.C. § 7602(c) apply to
— . exchanges.of information.-under-tax-treaties. and-tax-information- exchange— SRR
agreements. You asked for our views to assist your office in preparing answers to
| questions that will be forwarded to treaty partners and later posted on the section
1 ' 7602(c) website.

‘ The recommendations contained in this memorandum are made in the absence of

. regulations under section 7602(c). Since there is an open project to draft

? regulations under this Code section, we encourage you to identify any
administrative difficulties that may arise as a consequence of the advice contained
in this memorandum as soon as possible. This will enable our offices to coordinate

| with the attorneys assigned to draft the regulations to address your concerns. We

‘ also recommend that the Office of the Assistant Chief Counsel (General Litigation)
review your answers before they are forwarded to treaty partners. If you forward a
copy of your answers to this office, we will coordinate General Litigation’s review.

LR.C. § 7602(c)

Section 7602(c) was enacted by section 3417(a) of the Internal Revenue Service
Restructuring and Reform Act of 1998, P.L. 105-206 (July 22, 1998), effective for
contacts made after 180 days after July 22, 1998. Section 7602(c)(1) imposes the
following requirement on IRS officers and employees:

An officer or employee of the Internal Revenue Service may not contact any

person other than the taxpayer with respect to the determination or collection
| of the tax liability of such taxpayer without providing reasonable notice in
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advance to the taxpayer that contacts with persons other than the taxpayer
may be made.

Paragraph (2) of subsection (c) requires the IRS to provide periodically, or upon a
taxpayer's request, a list of third-party contacts. The requirements in paragraphs
(1) and (2) do not apply:

(a)
(b)

(c)

to a contact authorized by the taxpayer;

if the IRS determines for good cause that notice to the taxpayer “would
jeopardize collection of any tax or such notice may involve reprisal against
any person”; or

with respect to a pending criminal investigation.

See I.R.C. § 7602(c)(3).

" Application of I.R.C. § 7602(c) to exchanges of information under tax treaties and

tax information exchange agreements

‘Our comments are provided after a recitation (in bold type) of the questions and.
interpretations contained in your memorandum. '

1.

Routine Exchange of Information - Would a routine exchange of
information between two competent authorities, either outbound or

inbound, be considered a third-party contact for purposes of section
34177

Routine exchanges of information (automatically exchanged) occur
between competent authorities in an electronic format with no personal
contact. The information exchanged routinely would include a
taxpayer's name, address, and an amount earned, e.g., interest. We
have determined, based on the section 3417 procedures, that routine
exchanges between competent authorities are not considered third-
party contacts, since the actions leading to routine exchanges of
information are not connected with an IRS examination or collection
activity of the taxpayer(s) about whom the information pertains. The
section 3417 procedures issued 12/23/98 support this interpretation.

Comments: We concur with your view that a routine exchange of information,
whether outbound or inbound, does not involve a third-party contact for purposes of
section 3417. An outbound routine exchange:
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(a) s unrelated to the determination or collection of a U.S. tax liability;
(b) is not made by the IRS for the purpose of obtaining information;

(c) is made automatically and requires little or no involvement by an IRS officer
or employee;

(d) is not the type of contact that Congress intended to be covered by the third-
party notice requirement in section 7602(c). In this regard, section 3417 was
added to the Bill in the Finance Committee. The Finance Committee Report
includes the following with respect to the provision:

The Committee believes that taxpayers should be notified
before the |IRS contacts third parties regarding examination or
collection activities with respect to the taxpayer. Such contacts may
have a chilling effect on the taxpayer's business and could damage
the taxpayer's reputation in the community.

S. Rep. No. 105-174, 105" Cong., 2d Sess. 77 (April 22, 1998). An outbound
routine exchange with a foreign country of information that is already in the
possession of the IRS cannot have an adverse effect on a taxpayer's business or
reputation. Even where the taxpayer may have business transactions with the
foreign government, the information exchange provisions in our treaties prohibit the
sharing of information received with anyone not involved in the assessment,
collection, or administration of the treaty or a covered tax. Thus, the information
will not be shared with other offices or agencies within the foreign government that
may have business transactions with the taxpayer that are not directly related to the
substantive issues covered by the treaty (e.g., the procurement of equipment or
services from the taxpayer).

Similarly, the third-party notice requirements in section 7602(c) are not applicable to
an jinbound routine exchange. Such an exchange:

(a) Is not initiated or made by an officer or employee of the IRS; —

(b) is not made with respect to a U.S. taxpayer that has been identified by the
IRS and for which a determination or collection of a U.S. tax liability is known
to be in process.

2. Spontaneous Exchange of Information - Would a spontaneous exchange
of information between two competent authorities, either inbound or
outbound, be considered a third-party contact?
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A. Outbound spontaneous exchange of information - This is information
sent by the United States (unsolicited) to a treaty or TIEA partrier. The

information is obtained during an examination of a specified U.S.
taxpayer. The information exchanged may include information about a
U.S. taxpayer, but the information exchanged with the treaty or TIEA
partner is about a foreign person that is not the subject of an
examination or collection action by the IRS.

We have determined that this type of exchange of information should
not be considered a third-party contact as the information provided to a
treaty or TIEA partner is about a taxpayer in their taxing jurisdiction.
The section 3417 procedures issued 12/23/98, the table of changes
issued 1/15/99 nor version 3/10/99, do not address this type of
exchange, but should because this type of exchange is not
determinative of a tax liability.

Comments: We concur with your vl'e'wthatan-outbound—spontaneous—exchange—ef————-————\-- .

information does not involve a third-party contact for purposes of section 3417. An
outbound spontaneous exchange:

(a)
(b)
(c)

is unrelated to the determination or collection of a U.S. tax liability;

is not made for the purpose of obtaining information;

is not the type of contact that Congress was concerned about (i.e., a contact
that could have “a chilling effect on the taxpayer’s business and could
damage the taxpayer's reputation in the community.”)

B. Inbound spontaneous exchange of information - This is information
received from a treaty or TIEA partner (unsolicited) about a taxpayer
(U.S.) and is not the subject of an examination or collection action by

the foreign country. The 3417 procedures issued 12/23/98 support the
interpretation that this type of exchange of information-would notbe

considered a third-party contact.

However, an outbound spontaneous exchange of information (from the
United States to a treaty or TIEA partner) should be no different than
unsolicited information received (inbound) from a foreign country. The
very nature of this type of activity is to-exchange information between
competent authorities because either the United States or the foreign
country has uncovered a potential tax compliance problem that is not
determinative of a tax liability at the time the information is exchanged.
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Comments: We concur with your view that an inbound spontaneous exchange of

information does not involve a third-party contact for purposes of section 3417. An
inbound spontaneous exchange:

(a) s not initiated or made by an officer of employee of the IRS;

(b) is not made with respect to a U.S. taxpayer that has been identified by the
IRS and for which a determination or collection of a U.S. tax liability is known

to be in process;

(c) is not the type of contact that Congress was concerned about (i.e., a contact
that could have “a chilling effect on the taxpayer's business and could
damage the taxpayer's reputation in the community.”)

3. Specific Requests to Exchange Information - Would a specific outbound
request (request made by the United States to-a treaty or TIEA partner)

to-exchange Information be considered-a-third=party contact for -
purposes of section 34177

This exchange of information activity has been interpreted as a third-
party contact if the information requested from the treaty or TIEA
partner is more than verification of a taxpayer's address or location of
assets. However, some of the information obtained from a treaty
partner is not considered determinative of a tax liability, rather the
information so requested is more appropriately defined as background
information, e.g., worldwide organization chart structures of a U.S.
multinational taxpayer that may have affiliates (CFCs) located in the
foreign country, financials, location of assets, documentation of
business transactions, etc. In our opinion, the outbound specific
request to the foreign country is during an open examination before any
determination as to the taxpayer’s liability has been made. The
information exchanged may lead to a determination of a tax liability, but
at the time the specific request may be made to the foreign country
(treaty or TIEA partner) the examination would be in more of a fact

finding stage.

We are of the opinion that a distinction should be made with respect to
the outbound specific requests made by the United States to a treaty or
TIEA partner, either through the Competent Authority’s office or through
the Revenue Service Representative’s (RSR) office located in a foreign
post. These requests are currently considered third-party contacts
related to an open examination - 1) request made to the Competent
Authority or RSR to secure public information that is foreign sourced
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information with no contact with the treaty or TIEA partner, and 2)
request made to Competent Authority or RSR where the Competent
Authority or RSR must contact the treaty or TIEA partner to obtain the
information. We feel that an outbound request made for the purpose of
obtaining public information should not be considered a third-party

contact.

Comments: While we think there is some doubt that Congress intended contacts
with foreign governments to be within the purview of section 7602(c), in the
absence of regulations excepting contacts with foreign governments, it is our view
that an outbound specific request, relating to an identified taxpayer, is a third-party
contact for purposes of section 7602(c).

We disagree with your conclusion that a distinction may be made between a
request for “background information” and information that is determinative of a U.S.
tax liability. You suggest that a request for background information relating to an

identified taxpayer would-not be-a-third=party-contact-for-section7602(c)purposesT—— - -

Under bilateral tax treaties, the U.S. competent authority may request information
relevant to the administration of the treaty or to the administration of a domestic tax
that is covered by the treaty. With respect to tax information exchange
agreements, information may be requested to administer and enforce the domestic
tax laws of the contracting States concerning taxes covered by the TIEA. When
information is requested by the United States for a specific, named taxpayer, the
purpose is the determination or collection of a U.S. tax liability in accordance with
the treaty or the domestic laws of the United States whether or not the IRS
ultimately decides to pursue a particular issue or examination. Thus, we think it
would be difficult to defend a position that a specific request for background
information in connection with a named taxpayer is not in connection with the
determination or collection of a federal tax.

You also distinguish requests made to a Revenue Service Representative to obtain
public information that does not require contact with a foreign competent authority
from requests that require a contact with the competent authority-of a- treaty-or- TIEA—
country. You conclude that the former is not a third-party contact for purposes of
section 7602(c). It is our view that the former is not a treaty request at all and,

thus, should not be included in the answer to the question posed above.'/

'/ For your information, the muitifunction section 7602(c) working group has
concluded that an IRS employee does not make a third-party contact under section
7602(c) where that employee seeks information from a publicly available source,
provided that the employee does not identify himseif or herself as an IRS employee and
the employee cannot be directly or indirectly identified as an IRS employee by the third-
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more than 1 month, with an additional 0.5 percent for each additional month or fraction
thereof during which such failure continues, not exceeding 25 percent in the aggregate.

Section 6651(a)(3) of the Code imposes for a penalty for failure to pay any amount
in respect of any tax required by be shown on a return, which is not so shown, within 21
calendar days from the date of notice and demand therefor (10 business days if the
amount for which such notice and demand is made equals or exceeds $100,000), unless it
is shown that such failure is due to reasonable cause and not due to willful neglect. The
amount of the penalty is 0.5 percent of the amount of such tax if the failure is for not more
than 1 month, with an additional 0.5 percent for each additional month or fraction thereof
during which such failure continues, not exceeding 25 percent in the aggregate.

Section 3303 of RRA 98 added § 6651(h) to the Code to provide that the penalty
for failure to pay taxes under § 6651(a)(2) and (a)(3) is reduced with respect to the tax
liability of an individual for any month in which an installment payment agreement under
§ 6159 is in effect, provided the individual filed the tax return that generated the liability in.a
timely manner (including extensions), and the individual has not received a notice as
provided by § 6331(d). The reduction in the amount of the penalty during the instaliment
agreement period is from 0.5 percent to 0.25 percent per month.

Since there are no regulations for § 6651(h) of the Code and because § 6651(h)
does not directly state that the reduction of the failure to pay penalty applies to an
individual's business liability, it is necessary to look at the congressional intent behind the
enactment of § 6651(h). The direct legislative history for § 6651(h) does not reveal any
insight into whether an individual’s business liability is included under § 6651(h). However,
section 3467(b) of RRA 98 added § 6159(c) to the Code to provide that in the case of an
individual's liability for tax under subtitle A, the Service must, at the option of the taxpayer,
enter into an agreement to accept the payment of such tax in installments, when certain

requirements are met.

We conclude that based on the plain language of the statute, § 6651(h) applies to
any tax, including taxes under subtitle C. This argument is supported by the fact that
§ 6159(c) specifically states that it is limited to an individual's liability under subtitle A. If
Congress wanted § 6651(h) to be limited in the same manner as § 6159(c), it would have

provided the same language in § 6651(h).

It could be argued that since both § 6651(h) and § 6159(c) of the Code were added
by RRA 98 to encourage the use of installment agreements for individuals, by easing the
burden on taxpayers who cannot afford to pay their entire tax bill at one time, they should
both be limited to taxes under subtitle A. The omission of language referring to subtitle A

in § 6651(h) was merely an oversight by Congress.
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In addition, employment taxes include trust fund taxes. Thus it is unlikely that
Congress intended for employment taxes, which are collected from employee wages and
paid on behalf of employees, to be included under § 6651(h).

However, we believe the argument that § 6651(h) of the Code does apply to all of
an individual's tax liabilities, including an individual's business liabilities and trust fund
liabilities under subtitle C, reaches the better conclusion. The decision of Congress not to
provide a limitation to an individual's liability under § 6651(h) is evident by the fact that
Congress specifically limited §6159(c) to only an individual's liability under subtitle A,
relating to income tax. Thus, taken in context of other provisions enacted by RRA 98, such

as § 6159(c), § 6651(h) is not limited to an individual’s liability under subtitle A.

If you have any questions or concerns regarding this response, please contact Brad
Taylor at (202)622-4940.
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