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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE /
WASHINGTON, D.C. 20224

OFFICE OF
CHIEF CCUNSEL

GED 27 909 CC:DOM:IT&A:4BTaylor
. SPR-112184-99

MEMORANDUM FOR PAULINE RiENDEAU, NATIONAL DIRECTOR OF OFFICE OF
INTEREST AND PENALTY ADMINISTRATION

OP.EX:ST:I&P

FROM: Acting Assistant Chief Counsel (Income Tax & Accounting)
CC.DOM:IT&A

SUBJECT: RRA 3306 & 3308

This is in response to your request for advice regarding §§ 3306 and 3308 of the
Internal Revenue Service Restructuring and Reform Act of 1998 (RRA 98), Pub. L. No.
105-206, 112 Stat. 685 (1998), which added §§ 6751 and 6631 to the Internal Revenue

Code, respectively. After receiving initial questions aboutimplementatiomrofthese————————
provisions from your office, our Branch and personnel from Branch 1 of IT&A met with you

and your staff on July 21, 1999, and August 25, 1999. During these meetings, your staff

raised some additional questions. This memorandum answers the questions your staff

initially raised regarding penalty notices under § 3306 of RRA 98, as well as the additional
questions on penalty notices that arose during these meetings. Branch 1 will provide you,

in a separate response, answers to the questions you raised regarding interest notices

under § 3308 of RRA 88.
Issues
1. What is a “notice of penalty” for purposes of § 6751(a) cf the Code?
2 Whether in the case of notices issued and penalties assessed on or before

December 31, 2000, the Service is required to issue a new notice after December 31,
2000, in order to meet the requirements of § 6751(a) of the Caode.

3. Whether the required information under § 6751(a) of the Code must be shown
on every notice stating that the penalty is due. or whether it is sufficient to show the
required information only on the first notice imposing the penalty.

4. How detailed a computation of a penalty does § 6751(a) of the Code require?
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Conclusions

1. A notice of penalty for puiposes of § 6751(a) of the Code is any notice on which
the Service asserts a penalty. Thus, a revenue agent's report, a thirty-day letter, a statutory
notice of deficiency, a notice and demand, or a billing notice mailed subsequent to the
notice and demand are all notices of penality.

2. In the case of notices issued and penalities assessed on or before December
31, 2000, the Service is not required to issue a new notice after December 31, 2000, in
order to meet the requirements of § 6751(a).

3. Under § 6751(a) of the Code, the required information generally must be shown
only on the first notice imposing the penalty. However, for time sensitive penalties (e.g..
penaities for failure to pay and failure to file under § 6651), the requirements of § 6751(a)
must be met with regard to the first notice asserting the penalty and with regard to each
subsequent notice, but only for the additional amount that has accrued since the prior

notice.

4. Section 6751(a) of the Code requires that a computation of a penalty include the
base number from which the penalty is calculated, the formula for the penalty, and the
amount of the penalty. Additionally, § 6751 requires that the name and the code section of
the penalty be included in the notice. ‘

Discussion

Section 6751(a) of the Code, added by § 3306 of RRA 98, provides that the
Service must include with each notice of a penalty the following information: (1) the name
of the penalty, (2) the section of the Code under which the penalty is imposed, and (3) a
computation of the penalty. The legislative history explains that each notice “imposing” a
penalty must include the name of the penaity, the Code section imposing the penaity, and a
computation of the penalty. See H. R. Conf. Rep. No. 105-599, at 260 (1998); S. Rep. No.
105-174, at 65 (1998). Section 6751(a) is effective for notices issued and penalties

assessed after December 31, 2000. : e e

Issue 1:

The first issue is the definition of the term “notice of penalty” for purposes of
§ 6751(a) of the Code Section §751(a) requires that the Service provide certain
information on each notice of penalty. Aithough the legislative history does not define a
notice of penalty, it states that certain required information (the name of the penalty, the
Code section imposing the penaity, and a computation of the penalty) must be provided on
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each notice "imposing” a penalty. Thus, a notice of penalty is any notice that imposes a
penaity. -

A penalty is imposed when the Service asserts the penalty. “It is not necessary that
the [penalty] be determined or enforced, but only that it has been congressionally imposed
and it may be determined or enforced by [the Service].” See Wasie v. Commissioner, 86
T.C. 962, 970 (1986). Thus, there is no requirement that the penalty be assessed,
determined on a statutory notice of deficiency; or enforced before it is considered -
imposed by the Service. Based on this reasoning, any notice on which the Service asserts :
a penalty will be treated as a notice of penalty for purposes of § 6751(a) of the Code.
Therefore, a revenue agent’s repon, a thirty-day letter, a statutory notice of deficiency, a «
notice and demand, or a billing notice mailed subsequent to the notice and demand are all

notices of penality.

Issue 2:

The second issue 1s whether a new notice must be sent after December 31, 2000,
for notices issued and penalties assessed prior to the effective date of § 6751(a) of the
Code. Neither the Code nor the legislative history provides that the provision is retroactive
or that new notices are required to be sent after the effective date for notices issued or
penalties assessed on or before December 31, 2000. In fact RRA 98 and the legislative
history state just the oppcsite. The effective date for § 6751(a), as provided under
§ 3306(c) of RRA 98, is for notices issued and penalties assessed after December 31,
2000. Thus, if a penalty is assessed on or before December 31, 2000, or if a penalty
notice is issued on or before December 31, 2000, the Service is not required to issue a
new notice after December 31, 2000, to meet the requirements of § 6751(a). However, it
is within the Service's discretion to provide the information required by § 6751(a) on any
penalty notice, regardless of when the notice is issued or when the penalty is assessed.

The following examples demonstrate these rules:

Example 1. In November 2000, a Revenue Agent asserts the § 6662(d)
substantial understatement penalty with respect to A’'s 1997 federal corporate
income tax return. The penalty is reflected on the revenue agent report dated
December 21, 2000. The § 6662(d) penalty is a penalty imposed at a fixed rate; it
does not increase over time. The revenue agent’s report is a notice of penaity for
purposes of § 6751(a). Because the penalty notice is issued before January 1,
2001, the Service is not required to issue a new notice meeting the requirements of
§ 6751(a) after December 31, 2000. Further, any subsequent notice restating that
the § 6662(d) penalty is due issued after December 31, 2000, is not required to
meet the requirements of § 6751(a) with regard to the § 6662(d) penalty. However,
the Service may provide the information required by § 6751(a) in any notice of
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penalty if it so chooses. In addition, other penaities included in subsequent notices
issued after December 31, 2000, may have to comply with the requirements of
§ 8751(a) with respect to those penalties. See Examples 4 and 5, below.

Example 2. The facts are the same as in Example 1, except the revenue agent
report asserting the § 6662(d) penalty is issued in January 2001, rather than
December 2000. The first notice issued in January 2001 must meet the
requirements of § 6751(a) with regard to the § 6662(d) penalty because the

§ 6662(d) penalty was not assessed-and a notice was not issued on or before
December 31, 2000.

Example 3. In January 1999, the Service asserted the § 6662(d) substantial
understatement penalty with respect to B's 1997 federal individual income tax
return. In March 1999, the Service issued a statutory notice of deficiency, including
the § 6662(d) penalty. B failed to timely petition the United States Tax Court, so in
June 1999 the Service assessed the tax and the § 6662(d) penalty. Under the
effective date for § 6751(a), both issuance and assessment of the notice must

occur-after December 3T, 2000, for § 6751(a) to apply. In this case, the Service
issued the notice of penalty and assessed the penalty before the effective date.
Therefore, the Service is not required to issue a new penalty notice with regard to
the § 6662(d) penalty after December 31, 2000. However, the Service may provide
the information required by § 6751(a) in any notice of penalty if it so chooses.

Issue 3:

The third issue, which is closely related to the first two issues, is whether the
information required by § 6751(a) of the Code may be shown once on the first notice
asserting the penalty. As previously stated, only a notice that “imposes” a penalty must
meet the requirements of § 6751(a). In most cases, the first notice asserting the penalty is
the notice that “imposes” the entire amount of the penalty. Subsequent notices merely
restate the amount of the penalty that was previously imposed. Thus, in these cases,
including the information required under § 6751(a) only on the first notice imposing the
penalty satisfies the requirements of § 6751(a).

However, in the case of time sensitive penalties (e.g., penalties for failure to pay
and failure to file under § 6651), the amount usually is not fixed at the time the penailty is
first imposed. These penalties continue to accrue until some statutorily fixed time. Thus, a
ne.; penalty amount is imposed eacn time a notice of penaity is issued showing that an
additional amount has accrued In these cases, the requirements of § 6751(a) must be
met with regard to the first notice asserting the penalty and with regard to each subsequent
notice, but only for the additional amount that has accrued since the prior notice.
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The following examples demonstrate these rules:

Example 4. In 2000, the Service assesses the § 6651(a)(2) penalty with respect to
E's 1997 third quarter employment tax return. The § 6651(a)(2) penalty is a time-
sensitive penaity that continues to accrue for up to 50 months. The first notice
imposing the penalty is a notice and demand for the penalty issued in December
2000. Because the penalty is assessed and the notice and demand are issued
before January 1, 2001, the Service is not required to issue a new notice meeting
the requirements of § 6751(a) with regard to the § 6651(a)(2) penalty after
December 31, 2000. However, any subsequent notices, such as follow-up billing
notices, including additional accruals of the § 6651(a)(2) penalty issued after
December 31, 2000, must meet the requirements of § 6751(a) with regard to the
additional amounts of the § 6651(a)(2) penalty that have accrued since the prior
notice.

Example 5. The facts are the same as in Example 4, except the § 6651(a)(2)
penalty is assessed in January 2001 and the first notice imposing the penalty is a

notice and demand issued in January 2001. Because the penalty is assessed and
the notice is issued after December 31, 2000, the notice issued in January 2001
must meet the requirements of § 6751(a). Further, any subsequent notices, such as
follow-up billing notices, including additional accruals of the § 6651(a)(2) penalty
must also meet the requirements of § 6751(a), but only with regard to the additional
accruals imposed on each notice.

Issue 4:

The fourth issue is how detailed a computation of the penalty is needed to meet the
requirements of § 6751(a) of the Code. In addition to the name of the penalty and the
Code secticn imposing the penalty, § 6751(a) requires that a penalty notice include a
computaticn of the penalty. Compute means to determine by mathematical means. See
Merriam Webster Collegiate Dictionary 10" Edition. Thus, only providing a formula would

not provide the information required for a computation. We believe that providing the base
amount for the calculation of the penalty, the formula for the penalty, and the bottom-line
amount of the penalty, are required to satisfy the computationrequirementunder— —

§ 6751(a).
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If you have any questions or concerns regarding this memorandum, please contact

Brad Taylor at (202)622-4940.

HEATHER C. MALOY

By: ‘\,/L/\ft—&—'

ROCHELLETTHODES
Senior Technician Reviewer
Branch 4




