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MEMORANDUM FOR DIRECTOR, NATIONAL OPERATIONS DIVISION

i fein
FROM: Barry J. Finkelstein (Syd) Barry J Finkelste
Assistant Chief Counsel (Criminal Tax) CC:EL.CT

SUBJECT: Request for Legal Opinion on the Taxability of Travel
Expenses of Special Agent Assigned to Undercover
Operation for Period in Excess of One Year

We are writing in response to your memorandum dated July 1, 1998, wherein you
asked whether the per diem paid to a special agent assigned, but not formally detailed,
to an undercover operation away from his home district for a period exceeding one year
constitutes taxable income to the special agent pursuant to |.R.C. § 162(a).

This is a matter within the purview of Field Service and we sought their advice on this
matter. By memorandum dated September 14, 1998, copy attached, they informed us
that under the facts provided, and assuming the agent is a federal employee
investigating a federal crime, having received certification for the Attorney General or
her designee that the Federal employee is traveling on behaif of the United States in a
temporary duty status to investigate a federal crime, their conclusion is that the agent'’s
expenses are deductible and therefore, under their analysis, the reimbursements
should not be included in the agent’s income.! See I.R.C. §§ 61, 62 and 162(a).

' You will notice the memorandum raised an issue as to whether the arrangement in this case
constituted an "accountable plan.” We contacted EBEO regarding this issue and they stated that without
reviewing the plan itself, they could not opine as to whether the plan was "accountable” or
*nonaccountable.” They did state, however, that it is extremely likely that the Service has set up an
“accountable plan.” They looked at whether the plan was being operated in an accountable manner as to
the “travel expenses” in question. In this regard, they noted there must be a business purpose,
substantiation, and retum of excess reimbursement. With regards to the business purpose of the “travel
expenses,” if the travel expenses are deductible as trade or business expenses under I.R.C. § 162, the
plan is being operated in an accountable manner.

EBEO noted that the facts indicated the travel expenses will not be deductible as the employee has been
away from his home for over one year, uniess the employee has received proper certification under
I.R.C. § 162(a) that he has been traveling on behalf of the United States in temporary duty status to
investigate or provide support services for in the investigation of a Federal crime.
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Should additional questions arise regarding this matter, please feel free to contact
Michele D. Paimer at (202) 622-4470.

Attachment
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Internal Revenue Service

memorandum

date: SEP |4 1998

to: Assistant Chief Counsel (Criminal Tax) CC:EL:CT
Attn: Michelle Palmer

from: Assistant Chief Counsel (Field Service) CC:DOM:FS:

subject: Taxability of Per Diem Paid to an Undercover Agent on Assignment
For Period in Excess of One Year

This responds to your July 14, 1998, request for our views on whether per diem
paid to a special agent assigned to an undercover operation away from his home district
for a period exceeding one year constitutes taxable income to the agent.

The special agent has been assigned, but not formally detailed, from his district to
another district since July of 1997. The agent is assisting in an ongoing criminal
investigation in an undercover capacity. While on the undercover assignment, the agent
lives in an undercover apartment in the other district. He receives per diem that covers all
of his expenses except lodging. He travels back to his home on weekends, unless the
assignment requires him to be elsewhere. The agent has no assignment other than the
long-term undercover assignment.

You have asked if the per diem constitutes taxable income to the agent under
section 162(a). Although the issue of whether the income is taxable to the agent turns on
the deductibility of the payments under section 162(a), section 162(a) does not in itself
operate to exclude the per diem from adjusted gross income. Thus, the inquiry begins not
with section 162, but with sections 61 and 62, which define gross income and adjusted
gross income.

Section 61 defines gross income as "all income from whatever source derived."
Thus, under section 61, reimbursements for employee business expenses are included in
gross income. Under section 62(a)(2), however, reimbursed employee business expenses,
including expenses deductible under section 162(a), are deductible from gross income.
Thus, if a taxpayer incurs reimbursed expenses that are deductible under section162(a),
there is no net result to his taxable income. This is so because the reimbursements are
included in income under section 61, and then deducted from gross income under section
62(a)(2)(A) to determine adjusted gross income. Furthermore, in such situations, the
regulation may operate to exclude the reimbursements from income. In this regard, the
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regulations provide that expenses reimbursed to an employee under an "accountable plan"
are excluded from the employee’s gross income. Treas. Reg. § 1.62-2(c)(4). Whether an
arrangement constitutes an "accountable plan” is an issue under the jurisdiction of EBEO.

Here, we assume that the reimbursements to the agent meet the regulatory
requirements for exclusion from income. The only issue is whether the agent’s expenses
are deductible under section 162(a). Under section 162 (a)(2) ordinary and necessary
traveling expenses incurred while away from home in pursuit of a trade or business are
deductible. However, section 162(a) further provides a taxpayer "shall not be treated as
being temporarily away from home during any period of employment if such period
exceeds | year." Under this provision, the agent in question here would not be
temporarily away from home for purposes of section 162(a)(2) during his undercover
assignment, his expenses would therefore not be deductible, and the reimbursement
would in turn be included in his income.

Nevertheless, as you note, Section 1204 of the Taxpayer Relief Act of 1997, Public
Law 105-34, added the following sentence to section 162(a):

The preceding sentence [the so-called one-year rule] shall not apply
to any Federal employee during any period for which such employee is
certified by the Attorney General (or the designee thereof) as traveling on
behalf of the United States in temporary duty status to investigate, or to
provide support services for the investigation of, a Federal crime.
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The Service has issued no guidance on this addition to section 162(a). Nonetheless, we
see no reason why the addition would not apply to the special agent. We assume that the
special agent is a Federal employee and that the criminal investigation involves a Federal
crime or crimes. Furthermore, according to the legislative history, the statutory addition
was enacted because "it would be inappropriate if [the one-year rule] were to be a
hindrance to the investigation of a federal crime.” H.R. Report No. 105-148, at 559
(1997). Requiring undercover agents to pay income tax on reimbursements of expenses
incurred would probably hinder the investigation of Federal crimes, in that agents might
be reluctant to undertake such duties if the undertaking would result in a tax on amounts
paid to reimburse them for their expenses. Accordingly, under the facts you have
provided, and assuming the agent is a federal employee investigating a federal crime, we
conclude that the agents expenses are deductible and that therefore, under the above
analysis, the reimbursements should not be included in the agent’s income.
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We note that the addition to section 162(a) requires that the Attorney General or
her designee certify that the Federal employee is traveling on behalf of the United States
in a temporary duty status to investigate a federal crime. The Secretary of the Treasury
has been delegated the authority to make the required certification. Although the Service
has requested that the Secretary redelegate this authority to the Commission, we
understand no action has been taken on this request. Thus, we are unable to provide
further advice on certification procedures.

We also note that modification of section 162(a) is effective for amounts paid or
incurred for taxable years ending after the date of enactment of the Taxpayer Relief Act.

Since the Act was enacted in 1997, the addition was effective for the taxpayer’s 1997 tax
year.

If you have additional questions, or need further information, contact Michael
Nixon at 622-7920.
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THOMAS D. MOFHITT

Senior Technician Reviewer
Income Tax & Accounting Branch
Field Service Division \



