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SUBJECT: Determination That Property Cannot be Kept without Great
Expense ‘
(POSTS-127660-07)

In situations involving assets that must be moved as part of their seizure, the Internal
Revenue Service (the Service) may be inappropriately exercising its authority to
determine that assets are “property that cannot be kept without great expense”
pursuant to the expedited sale procedures of |.R.C. § 6336. Both the San Francisco
Associate Area Counsel (SBSE) and your office have requested that we provide our
views on how to evaluate whether the costs of moving and storing assets are
sufficiently high to support such a determination.

ISSUE

How should the Service determine whether the costs of moving and storing assets
warrant determining that seized assets “cannot be kept without great expense” and may
be disposed of pursuant to |.R.C. § 63367

CONCLUSION

The Service should make this determination based on the costs of moving and storing
the assets relative to the projected net equity in the assets upon their sale.

DISCUSSION
I.R.C. § 6336, entitled “Sale of Perishable Goods,” states, in pertinent part:
If the Secretary determines that any property seized is liable to perish or become

greatly reduced in price or value by keeping, or that such property cannot be kept
without great expense, he shall appraise the value of such property and ---
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(1)  Return to Owner. - If the owner of the property can be readily
found, the Secretary shall give him notice of such determination of the
appraised value of the property. The property shall be returned to the
owner if, within such time as may be specified in the notice, the owner —-

(A) Pays to the Secretary an amount equal to the appraised value; or

(B) Gives bond in such form, with such sureties, and in such amount
as the Secretary shall prescribe to pay the appraised amount at
such time as the Secretary determines to be appropriate in the
circumstances.

(2) Immediate Sale. - If the owner does not pay such amount or
furnish such bond in accordance with this section, the Secretary shall as
soon as practicable make public sale of the property in accordance with
such regulations as may be prescribed by the Secretary.

Under section 6336(2), the Service may, with respect to property described in the
beginning of section 6336, dispense with the usual procedures attendant to selling
seized assets. See |.R.C. § 6335. Further, in the case of property seized pursuant to a
jeopardy or termination assessment, normally such property cannot be sold until a
decision of the Tax Court in any underlying proceedings becomes final; however,
determining that the property is subject to section 6336 means that the property can be
sold without awaiting the outcome of the Tax Court proceedings. See I.R.C.

§ 6863(b)(3)(B)(iii). Such a determination saves the Service time and storage costs,
and in the case of assets that are deteriorating in value, preserves equity in the assets,
in that (assuming the owner of the assets does not pay an amount equal to the
appraised value or furnish the requisite bond) the Service can sell the assets relatively

quickly.

One context in which we understand that this issue arises is the situation involving
assets located on rented or leased premises at the time they are seized. If assets must
be moved at the time of seizure, they must be stored until the time of sale. The Service
must pay these moving and storage costs. The costs -- while theoretically recoverable
from the ultimate sale proceeds pursuant to I.R.C. § 6342(a)(1) -- in practice often are
not recovered since the proceeds are insufficient to satisfy them. [f the assets can be
determined to be propenrty that cannot be kept without great expense, they can be sold
shortly after the time of seizure, thus saving much of the costs of moving and storage.
However, apparently Service employees are often uncertain as to when this
determination is appropriate. As a result, a concern exists that the authority to
determine that assets cannot be kept without great expense may be either overused
(thus potentially subjecting the Service to liability for unauthorized collection pursuant to
I.R.C. § 7433) or underused (thus resulting in the accrual of unnecessary storage costs,
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reducing the revenue ultimately collected by the Service).

Evidently this concern is significant enough that earlier this year the Director of
Collection raised the question of how many section 6336 seizures were actually taking
place nationwide. In response, you, by memorandum dated June 26, 2007 (copy
attached), reported that 13 section 6336 seizures had occurred during the
seven-month period ending April 30, 2006, and that all but two of those seizures were
determined to be subject to section 6336 based on the costs of moving and storing the
assets relative to the value of the assets.

The language of section 6336 authorizes an expedited disposal procedure if any one of
three criteria is satisfied: 1) the property is “liable to perish”; 2) the property is “liable to
... become greatly reduced in price or value by keeping”; or 3) the “property cannot be
kept without great expense.” Little authority exists on how these criteria should be
interpreted. Although regulations have been issued under section 6336, they primarily
set forth the specifics on conducting an “immediate sale” of assets subject to section
6336 rather than clarifying how property should be determined to be subject to section
6336. See Treas. Reg. § 301.6336-1. Similarly, the existing Internal Revenue Manual
provisions focus on the mechanics of selling goods determined to be subject to section
6336 rather than providing assistance on how to make that determination. See, e.4.,
IRM 5.10.4.1.1 (Actions Prior to Sale of Assets Seized under Jeopardy or Termination
Assessments); IRM 5.10.4.13.1 (Sale of Perishable Goods); IRM 5.12.4.8 (Notice of
Nonjudicial Sale of Perishable Goods); IRM 5.10.4.13 (Pre-Sale Procedures for
Perishable Goods); IRM 5.17.5.19.3 (Nonjudicial Sales of Perishable Goods); IRM
9.7.13.9.5 (Disposition of Perishable Goods).

There is one relevant Tax Court case, Galusha v. Commissioner, 95 T.C. No. 17
(1990). In Galusha, the Service seized the taxpayer’s recently-purchased 47-foot boat
after making a jeopardy assessment against the taxpayer. At the time of seizure, June
1, 1990, and on several subsequent occasions, the taxpayer informed a revenue agent
involved with the seizure that the boat was wood-hulled and would corrode in the water
unless it was continuously maintained; however, the taxpayer also advised that the boat
could not be kept in dry-dock storage throughout the summer months. The Service
placed the boat in dry-dock storage pending its sale, which was scheduled for August 1,
1990, approximately two months after it was seized. In July 1990, the Service informed
the taxpayer that the boat was “perishable” and that it would be sold if the taxpayer did
not a post a bond. The taxpayer disputed the characterization of the boat as perishable
and moved to stay the sale. The sale was ultimately stayed by the Tax Court based on
the taxpayer’s request.
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In Galusha, the Service essentially maintained that because the value of the boat would
deteriorate if the boat were kept in dry-dock storage, and that the expenses of
maintaining the boat in the water were prohibitive, the boat should be characterized as

perishable and its sale expedited accordingly.

The Tax Court rejected this view. Initially, the Court held that the boat was not
perishable in the customary sense, in that section 6336 contemplates short-term decay
or deterioration rather than reduction in value of an asset over a long period of time.
Specifically, the Court stated that the term “greatly reduced in price or value,” as used in
section 6336, “implies that the deterioration or decay must be rapid in relation to the
amount of time that it may be necessary to hold the property during the resolution of the
[underlying tax controversy].” 95 T.C. No 17 at 225. In finding that the boat at issue in
Galusha would not become greatly reduced in price or value were its sale not
expedited, the Tax Court stated, “[we define this term] to mean that a great loss in value
is likely to occur in the foreseeable future.” |d. at 226. The Court held that the relevant
evidence demonstrated that any deterioration of the taxpayer's boat occasioned by
improper storage would occur at other than a “rapid pace,” and that the boat would not
become “greatly reduced in price or value” were a sale not held, based on the fact that
the appraised value of the boat in August 1990 was actually higher than what the
taxpayer had paid for the boat a few months earlier. |d. Finally, the court rejected the
Service’s argument that the boat “could not be kept without great expense,” in that the
monthly expenses of properly maintaining the boat totaled approximately one percent of
the boat's current value, meaning that it would take more than eight years for the
maintenance costs to consume that value. |d. at 227. Accordingly, the Court ultimately
agreed to stay the sale of the boat until after the conclusion of the Tax Court

proceedings.

Galusha appears to be the only published court decision on the applicability of section
6336, and Galusha was issued some 17 years ago. Moreover, your June 2007
memorandum reflects that only 13 seizures of goods subject to section 6336 took place
nationwide during a recent seven-month period. Thus, it appears that the issue of how
to identify property subject to section 6336 is not one that arises frequently.
Accordingly, we see no need at this point to develop formal published guidance, such
as Treasury regulations, on the issue. Rather, we believe that any guidance issued by
the Service should be provided through revision of the Internal Revenue Manual,
perhaps in the form of specifying how the section 6336 determination should be made.
In this regard, we agree with the holding in Galusha that, with respect to basing a
determination that assets are subject to section 6336 on the costs of maintaining the
goods prior to sale, the Service should evaluate the costs in context, relative to the
value of the specific assets and the projected equity to be realized upon a sale, as
opposed to determining that costs higher than some fixed amount will always warrant a
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determination that the assets are subject to section 6336." We note that these costs
must, pursuant to the applicable regulations, be estimated as precisely as possible prior
to the time of seizure. See, e.g., IRM 5.10.2.13(3)(revenue officer must provide
documentation of all expected expenses if it is believed that storage costs will be so
excessive that property is subject to section 6336).

In summary, we recommend

We would be happy to work
with you in developing guidelines for making such determinations.

Piéase direct any questions on this matter to Branch 3 (Procedure and Administration)
at 202-622-3600.

Attachment: As stated.

cc: Assistant Division Counsel (GL), SBSE
Associate Area Counsel (SBSE), San Francisco

! Although you have not asked us to address the issue, we also agree with the Galusha
court’s interpretation of the term “greatly reduced in price or value” as used to
characterize assets as subject to section 6336.



